POZOVITE NAS: 064/297-45-32

krečenje zidovaJoš od kada je čovek počeo da uređuje svoj životni i radni prostor, krečenje je bio nezaobilazni deo tog procesa. To je podrazumevalo da zidovi budu beli zbog same boje kreča, ali danas možete birati boju Vaših zidova kakvu god poželite i time prilagodite prostor potrebama.

 

Osvežite svoj životni prostor zanimljivim kombinacijama boja i udahnite svakoj prostoriji ono što želite: toplinu kuhinji, mir spavaćoj sobi, razigranost dečijem kutku, eleganciju dnevnoj sobi…

 

Krečenje zidova obično bude najteži deo posla, kako zbog pripreme prostora, tako i zbog dilema oko odabira boja zidova.

Krečenje stana – Novi Sad

Za unutrašnje krečenje radovi mogu da se izvode tokom cele godine. Temperatura u prostoriji mora biti oko 20ºC. Najidealnije je krečiti u kasno proleće, leto ili ranu jesen. Zimi se može krečiti samo u slučaju da je temperatura u prostoriji 20ºC.

1. Zaštita nameštaja – Prvo  što treba da se uradi je da se zaštiti nameštaj folijom, kao i da se prekrije pod debljim najlonom. U tom slučaju sve ostaje idealno čisto nakon završetka radova. Metrom se meri kvadratura zidova i plafona. Po tačno izmerenoj kvadraturi se određuje cena za rad i količina materijala (boje, glet mase, knaufa) koji je potreban za krečenje. Pravilo je da se uzme 10% više boje nego što fabrika preporučuje. Ako je u pitanju španski zid ili neravna površina uzima se i do 30% više boje.
Alat koji se koristi prilikom krečenja stana: valjak, četke, kante za razređivanje boje, rukavice, šmirgla, špakle. Četke sa veštačkom dlakom se koriste za boje na vodenoj bazi, a četke sa prirodnom dlakom za boje na uljanoj bazi.

2. Priprema zida za krečenje – sve sitnije pukotine treba iskrpiti rigipsom (knaufom) ili glet masom, a krupnije pukotine lepkom za pločice, zatim se prelazi sa dva sloja gleta. Na red dolazi šmirglanje, fino izravnavanje površine. Sva prašina se očisti i obriše. Stare premaze koji se ljušte treba sastrugati.

3. Krečenje – Prvo se kreče plafoni. Kreće se od najviših delova prema dole. Ovaj redosled krečenja je bitan da se ne bi kasnije isprskali zidovi. Zatim dolaze na red zidovi. Kreči se od gore prema dole. Vreme sušenja prvog sloja boje je oko 4 sata. Kada se zidovi osuše, dolazi na red drugi sloj boje. Ako je potrebno, zbog neravnomerno nanesene boje nanosi se i treći sloj. Boje će se osušiti taj dan ili sutradan. Nakon toga ćete moći da uživate u svojim čistim i sveže okrečenim prostorijama.

Krečenje fasada – Novi Sad

Kod krečenja fasada, ako je veća visina, prvo se postavlja skela (montažna ili cevasta). Ispod skele se postavi najlon. Neophodno je zaštititi prozore i otvore folijama i trakama. Ako je starija fasada, onda se pristupa struganju delova fasade koji su oštećeni i krpljenju istih. Krpljenje pukotina na fasadi može da se izvrši na više načina: krpljenje lepkom za stiropor i spoljnom glet masom ili specijalnim kvarcnim peskom koji se meša sa podlogom. Posle toga dolazi na red šmirglanje i krpljenje površina ili cele fasade po potrebi. Treba dobro očistiti prašinu radi boljeg prijanjanja boje. Ako je potrebno, fasada se premaže sa podlogom. Krečenje fasade se radi na sledeći način: boja za prvi sloj se razredi 30%, a za drugi sloj 10%. Vreme sušenja boje između prvog i drugog sloja je 4 sata.

 

Postoje obične fasadne boje, akrilne i boje sa armiranim vlaknima za hrapave površine. Obične akrilne fasadne boje su vodonepropusne, postojane na atmosferske uticaje (UV zrake) i koriste se za zaštitno bojenje fasadnih površina i imaju odličnu pokrivnu moć.

 

Fasadna boja sa armiranim vlaknima je akrilno fasadna boja sa armiranim specijalnim vlaknima. Koristi se za krečenje fasadnih površina (zaribanih maltera, betonskih površina), ima odličnu pokrivnu moć, stabilna je u svim klimatskim uslovima (otporna na UV zrake). Posebno se preporučuje za krečenje hrapavih površina. Posle nanošenja se stvori oko nevidljiva tanka vlaknasta mreža koja sprečava dalje pucanje fasade. U Srbiji se najviše koriste kvalitetnije boje proizvođača (JUB, CERESIT, HELIOS). Proizvođači boja daju garanciju 10 godina na postojanost boja.