POZOVITE NAS: 064/297-45-32

Farbanje stolarije Novi Sad

Proces farbanja stolarije

1. Priprema podloge – kod farbanja stolarije najbitnija je priprema podloge. Priprema podloge se vrši na sledeći način: prvo se stare ispucale površine odstrane, ogule špaklom, a zdrave površine se samo obruse šmirglom. Ako se više od 50% površine ljušti, vrši se skidanje kompletne farbe, zagrevanjem (specijalnim pištoljem koji ispušta vreo vazduh). Korišćenjem pištolja sa vrelim vazduhom farba se izlaže temperaturi i počinje da se podklobuči i kreće da mekša. Kada omekša, vrši se skidanje sa špaklom. Svaki stari sloj farbe zahteva da se posebno pređe sa vrelim vazduhom i sa špaklom. Kod upotrebe vrelog vazduha treba paziti da se vreo vazduh ne usmerava prema staklu da ne bi došlo do pucanja zbog visoke temperature. Treba voditi računa da se drvo ne pregreje da ne bi došlo do pucanja drveta. Temperatura koja izlazi iz pištolja sa vrelim vazduhom je 500ºC.

 

2. Šmirglanje stolarije – Ako se skida cela površina laka, šmirglanje se vrši sa grubljom šmirglom, oznake 80, 100. Ako je sloj koji se šmirgla zdrav, onda se šmirglanje vrši sa mekšom šmirglom, oznake 120, 150.

3. Gitovanje, ibercigovanje – Gitovanje se vrši tako što se veće rupe popune metal gitom, a ostale sitne pukotine sa akrilnim (vodenim) ili sa uljanim gitom. Ako je farba oguljena do drveta vrši se ibercigovanje (kompletno se prevuče cela stolarija sa gitom i u dva odvojena sloja, da bi se dobila ravna površina.

4. Šmirglanje – Vrši se šmirglanje cele stolarije finijom šmirglom, oznaka 120, 160. Šmirglanje se vrši ručno ili uz pomoć vibracione brusilice, ravne ili ugaone. Posle šmirglanja površine treba otprašiti i obrisati vlažnom krpom. Brisanje i otprašivanje se vrši da bi se odstranile sitne čestice prašine. Kada se površina osuši pristupa se nanošenju temeljne boje na stolariju.

5. Temeljna boja – Može biti akrilna, uljana i na boja na nitro bazi. Razlika je u tome što se akrilna i nitro boja brzo suše, a uljana malo sporija, ali je lakša za nanošenje jer može bolje da se razvuče po površini. Pre početka bojenja, lepi se papirna traka na staklene površine uz stolariju i na zidove do stolarije. Lepljenje trake se vrši i da bi se zaštitile površine koje nećemo da farbamo. Bitno je da se zaštite šarke oko prozora i vrata i da se skinu kvake i ručice. Alat koji je potreban za farbanje je: posuda za boju, četka, mali valjak (sunđerasti ili moher), parče krpe. Sa unutrašnje strane stolarije farba se nanosi u jednom sloju, a sa spoljne strane u dva sloja. Prvo se farbaju rubovi i ćoškovi, a posle ravne površine. Vreme sušenja temeljne farbe iznosi 6 do 12 sati u zavisnosti od temperature pri kojoj se radi. Najidealnija temperatura je oko 20ºC. Dok traje sušenje temeljne boje ruke i alat se moraju oprati adekvatnim razređivačem. Da bi se dobio vrhunski izgled stolarije temeljnu boju treba prešmirglati finom šmirglom, oznake 180, 220. Potrebno je dobro pregledati da nije ostala neka sitna neravnina.

6. Lakiranje – Pre nanošenja završnog laka boju treba dobro promešati. Nanošenje laka se kao i temeljna boja najbolje vrši horizontalno, da bi se bolje razlio i sjedinio. Završni lak daje i zaštitu (vodoodbojnu), kao i estetski izgled. Lak može biti sjajni i mat. Posle lakiranja stolarije potrebno je osvežiti metalne šine za roletne i limene simsove. Pre nego što se vrati stolarija na mesto treba namazati šarke grafitnom mašću da bi se omogućilo lakše otvaranje i zatvaranje kao i sprečilo škripanje stolarije.