POZOVITE NAS: 064/297-45-32

gletovanje zidovaGletovanje je proces ravnanja zidova završnim slojem kako bi se zidovi izravnali do savršenosti. To je složen posao, pa se preporučuje rad profesionalcima.

 

Bitno je obratiti pažnju pri kupovini materijala za gletovanje, tj. glet mase, jer upravo od njenog izbora zavisi lakoća nanošenja i obrade, kao i finalni izgled zida. Zid treba da se pravilno pripremi kako bi se glet masa kvalitetno vezala za njega i kako kasnije ne bi pucala, ljustila se i otpadala sa zidova. Od veštine nanošenja i obrade glet mase zavisi i konačni izled zidova.

Gletovanje – proces

 

Gletovanje može biti spoljašnje (fasadno) i unutrašnje. Kod gletovanja je bitno da se zaštiti pod i nameštaj folijom, najlonom, da ne bi došlo do prljanja prostorije ili betonske površine. Gletovanje se može primeniti na starim površinama ili na novim malterisanim površinama.

 

Kod gletovanja starih površina zida je važno da podloga na koju treba da se nanese glet masa bude iskrpljena, sastrugane površine koje se ljušte i da se nanese podloga, impregnacija zida. Da bi površina na koju se nanosi glet masa prihvatila sloj koji je nanešen prvi sloj gleta se nanosi malo deblje, a drugi i ako je potreban treći sloj, malo tanje. Debljina sloja glet mase ne sme da pređe 3 mm. Vreme sušenja između slojeva gleta je 6 sati. Kada je sve suvo površine se glačaju šmirglom da bi se dobila idealno ravna površina.

 

Gletovanje novih malterisanih površina ide po sledećem redosledu: prvo se zidovi očiste metlom da bi se skinule čestice peska koje su ostale na površini. Potom se površina namaže (impregnira) sa odgovarajućom podlogom (emulzijom). Vreme sušenja podloge je do 2 do 3 sata.

 

Izbor glet mase zavisi od potrebne debljine i od toga koliko su izravnati malterisani zidovi. Postoje glet mase koje mogu malo deblje da se nanose u jednom sloju, kao i one koje se nanose malo tanje u jednom sloju. Debljina u prvom sloju ne bi trebala da pređe 3 mm. Vreme sušenja između slojeva je 5 do 6 sati. Kada se glet osuši pristupa se šmirglanju zidova. Šmirglanje se najbolje izvodi sa lampom u ruci ili se postavi reflektor bočno da baca svetlost na zidove. Za šmirglanje se najčešće koristi šmirgla 150 ili 180.